Røykeslutt

Slutte å røyke, begynne å dampe

Tenker du på å slutte å røyke? Her er noen tips om hvordan du kan gå frem for å nyte et liv uten tobakk.

De fleste som røyker i dag gjør det fordi de får suget etter nikotinen, eller bare av gammel vane som aldri lar seg vende. Med e-sigaretter kan du få en følelse av å røyke, bare med langt mindre skadelig damp.

I vanlige sigaretter er det flere tusen kjemiske forbindelser, og om lag 70 av dem er anerkjente karsinogene.
Elektroniske sigaretter har ingen av disse stoffene. Vesken du damper består av stoffer som i seg selv er mat godkjente og kommer med eller uten nikotin.
Det fine med e-sigaretter er at du ikke trenger å "slutte å røyke", du beholder følelsen, og samtidig reduserer du belastningen drastisk både helsemessig og økonomisk.
En 20 pakning sigaretter koster nermere 140 kroner dagen, mens tilsvarende mengde som damp koster fra 5 til 20 kroner per dag.

Når du damper med e-sigaretter slipper du å smake og lukte som et askebeger. Mange folk som røyker e-sigaretter vitner om at de opplever fordelene som de som ikke røyker har. Det vil f.eks. være lettere å gå i trapper, mat smaker bedre og luktesansen kommer tilbake.

Elektroniske sigaretter inneholder ikke tobakk, og du kan velge med eller uten nikotin. Hvis du ønsker å trappe ned eller slutte å røyke velger du selv, men de fleste blir fort vant med dampingen og slutter helt å røyke.

Det er viktig at du finner et godt og pålitelig produkt som du kan bruke daglig.
Det er en jungel av ulike alternativer og dessverre er veldig mange av en tvilsom kvalitet. Sørg for å handle hos en seriøs aktør og ikke i en kiosk som ikke vet hva de selger.
Deretter er det om å finne en eller flere smaker du liker, slik at det blir lett å ta beslutningen om å bruke e-sigaretten i stedet for din vanlige sigarett. Etter noen uker vil du lure på hvorfor du ikke har byttet til e.sigarett tidligere.

 

Hva skjer med meg når jeg slutter å røyke?

8 timer - Overskudd av karbon monoxid er ute av blodet.

1 uke - Smak og luktesans har forbedret seg merkbart.

3mnd - Lungefunksjon har startet å bedre seg og lungene begynner å få tilbake muligheten til å rense seg selv.

6mnd - Huden din føles og ser mye bedre ut. Blodtrykk normaliserer seg.

12 mnd - Risiko for hjerte og karsykdom er halvert, risiko for slag er enormt mye lavere og du har spart nok penger til en skikkelig ferie.

5 år - Risiko for kreft i munn, hals og lunger er halvert.

15 år - Risikoen for hjerte og karsykdommer er den samme som for en som aldri har røkt.

 

Tips for å slutte å røyke.

1. Tenk på hva du sparer i rent økonomisk
Tenk på hva du kan spare ved å ikke bruke penger på vanlige sigaretter i måneden.
Begynn å sette av samme sum du har brukt på tobakk og sigaretter, plutselig har du råd til den ferien eller den bilen du hadde lyst på.

2. Ikke velg en dato
Ikke velg en dag når du bestemmer deg for å slutte. La det komme av seg selv med dampen.
Det er mye enklere å slutte når du har et skikkelig alternativ, og du ikke føler deg presset til å slutte.

3. Hvorfor ønsker du å slutte å røyke?
Skriv ned en eller flere grunner til at du ønsker å slutte å røyke.
Sett denne listen på et sted som du vil se ofte, og les den hvis det føles tøft. Ikke at vi tror det blir det når du har en god e-sigarett å kose deg med i stedet.

4. Røyksuget.
Suget kan vare opp til 5 min og kommer ofte når du vanligvis røyker sigaretter. Det kan være etter lunsj, med en kopp kaffe i hånden, eller når du drikker alkohol. Alkohol gjør suget verre. Pass på å gjøre noe annet i løpet av perioden du føler et sug, og hold deg til dampen inntil suget blir borte.

5. Unngå fristelsen.
Prøv for en periode, for å holde seg borte fra sosiale miljøer hvor sigaretter er vanlig. Gruppepress, enten det er bevisst eller ubevisst gjør at du lett blir trukket tilbake til dårlige vaner og må starte på nytt.

6. Hold deg opptatt og tenke positivt så det vil være lettere å starte ditt nye røykfrie liv.
Hold deg opptatt med noe når fristelsene kommer krypende og tenk på noe annet enn å tenne en sigarett. Fokusere på den ferien, bilen, en god venn eller en hobby du vet at gir glede. Jo mindre du tenker på å røyke, jo lettere vil det være for deg å forbli røykfri.

7. Erstatningsprodukter.
I dag er det en rekke ulike erstatningsprodukter som tyggegummi, spray, patcher, pastiller, laserbehandlling og e-sigaretter. Noen klarer å slutte uten hjelpemiddel.
E-sigaretter har vist seg å være minst dobbelt så effektive som andre røykeslutt produkter, og vi skjønner godt hvorfor.

Ta det første skrittet i dag mot et tobakksfritt liv. Vi tror på deg!